Kaupunkilaisten luontosuhteen heikkeminen aiheuttaa terveysongelmia

Kaupungistuminen on järkevää monestakin syystä. Teknisen ja sosiaalisen infrastruktuurin tarve / asukas on pienempi ja maa-alueet saadaan hyödynnettyä tehokkaammin. Käytännössä tämä tarkoittaa siis enemmän töitä, toimivampaa julkista liikennettä ja parempia koulutusmahdollisuuksia. Kaupungin ulkopuolella oleva luonto kiittää. Kaupungistumista ei siis tule hillitä.

Kaupungistuminen aiheuttaa kuitenkin myös ongelmia ja yksi niistä on ihmisten luontosuhteen heikentyminen. Tämä taas heikentää tutkimusten mukaan ihmisten terveyttä. Onkin suorastaan hämmästyttävää, että luonnon kanssa kosketuksissa oleminen paransi päiväkoti-ikäisten lasten immuunijärjestelmää, ihon ja suoliston mikrobistoa sekä vähensi atopian, keliakian ja allergioiden riskiä. Luonnossa aikaa viettäneistä lapsista tuli älykkäämpiä ja heillä oli vähemmän tarkkaavaisuusongelmia ja aggressiota.

Nämä ongelmat ovat kuitenkin korjattavissa.

Minun mielestäni jokaisella kaupungin asukkaalla ja ennen kaikkea lapsilla tulisi olla mahdollisuus päästä luontoon.

Minun mielestäni jokaisella kaupungin asukkaalla ja ennen kaikkea lapsilla tulisi olla mahdollisuus päästä luontoon. Tämä tulisi huomioida varsinkin kaupungin kaavoituksessa, mutta mahdollisesti myös kaupungin tarjoamissa palveluissa, kunhan talous pysyy tasapainossa.

Meidän tulisi rakentaa korkeammin, mutta väljemmin. Kaupungin puistomaiset alueet tulee säilyttää. Jokaisen asunnon välittömässä läheisyydessä tulisi olla lähiluontoa ja myös kaupungin ympärillä olevista luontokohteista on huolehdittava. Näillä on kauaskantoinen positiivinen vaikutus niin fyysiseen kuin psyykkiseen terveyteemme, joka heijastuu pitkällä juoksulla väistämättä myös talouteemme.

Pidetään ihmiset terveempinä!

Lähteet:

Maaseudun tulevaisuus 2020 – linkki1linkki2

Jarkko Auno

Oulun kuntavaaliehdokas 2021 (kok.)